Op reis met uw huisdier: nieuwe regels
In het artikel: ‘Ons huisdier mee op reis? Geen probleem’ leest u een aantal praktische tips voor wie zijn trouwe huisdier mee op vakantie wil nemen. Weet echter dat er ook een aantal verplichtingen gelden, die te maken hebben met de gezondheid van uw huisdier. In die regels werden op 1 januari 2012 enkele wijzigingen doorgevoerd.
Dit zijn de veranderingen
- Wie naar Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland of Malta reist, moet geen bloedonderzoek meer voorleggen om aan te tonen dat het huisdier immuun is tegen hondsdolheid.
- Zweden vereist ook geen behandeling tegen de worm Echinococcus multilocularis meer. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland en Malta eisen de behandeling wel. Die moet ten laatste 24 uur voor het vertrek gebeuren. Geen enkele lidstaat in de EU vraagt nog een behandeling tegen teken.
- Een behandeling tegen teken is vanaf 1 januari 2012 voor geen enkele lidstaat van de Europese Unie meer vereist.
Alle regels nog eens op een rijtje
- Binnen de EU moet uw huisdier (hond, kat en fret) geïdentificeerd kunnen worden. Sinds 3 juli 2010 wordt enkel nog de microchip als geldig identificatiemiddel aanvaard. Een tatoeage geldt in de meeste landen wel nog als ze voor 3 juli 2010 geplaatst werd en duidelijk leesbaar is. Opgelet: het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta aanvaarden alleen de microchip als identificatie.
- Uw huisdier moet een Europees paspoort hebben. Dat krijgt u van de dierenarts op het ogenblik dat hij uw dier vaccineert of wanneer de microchip wordt geplaatst.
- Uw huisdier moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en dit minimaal 21 dagen voor de reis in geval van een eerste vaccinatie.
- Een behandeling tegen de worm Echinococcus multilocularis blijft ook na 1 januari 2012 noodzakelijk vóór reizen naar Ierland, Finland, Malta of het Verenigd Koninkrijk. De behandeling moet ten vroegste 120 uur en ten laatste 24 uur vóór de geplande binnenkomst in één van die vier lidstaten gebeuren.
- Als u reist met vijf of meer dieren, moeten die onderworpen worden aan een klinisch onderzoek. Verder moet het paspoort aangevuld worden met een bijkomend certificaat, dat wordt uitgegeven door de Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de voedselketen (FAVV) (adressen vindt u op www.fav.be)
- Voor dieren jonger dan 3 maanden gelden specifieke regels:
- Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta, Zweden, Cyprus: dieren jonger dan 3 maanden zijn niet toegelaten.
- België: dieren jonger dan 3 maanden en niet gevaccineerd tegen rabiës zijn toegelaten voor zover ze afkomstig zijn uit een van volgende rabiësvrije landen: Andorra, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Groot Hertogdom Luxemburg, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Lichtenstein, Nederland, Noorwegen, Malta, Monaco, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Slovakije, Spanje, Tsjechië, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, IJsland, Zweden, Zwitserland.
Een bijkomende voorwaarde hierbij is evenwel dat de dieren naast identificatie en paspoort ook vergezeld zijn van een door de eigenaar ondertekende verklaring waarin wordt bevestigd dat het dier sinds zijn geboorte op zijn geboorteplaats heeft verbleven en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met rabiës. - Frankrijk, Italië, Finland: geen gezelschapsdieren toegelaten jonger dan 3 maand die niet gevaccineerd zijn tegen rabiës.
- Andere bestemmingen: toegelaten indien de dieren naast identificatie en paspoort ook vergezeld zijn van een door de eigenaar ondertekende verklaring die bevestigt dat het dier sinds zijn geboorte op zijn geboorteplaats heeft verbleven en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met rabiës.
Auteur: Leen Baekelandt | Publicatie: 18-01-2012 | Update: 18-01-2012
Uitgehongerde hond springt drie hoog uit het raam
Een uitgehongerde hond is drie hoog uit het raam gesprongen. Het beestje zat al een maand zonder eten in een appartement. Volgens Dierenwelzijn zat de viervoeter samen met een pup in het verlaten appartement in New Bedford, Massachusetts.
De eigenaars hadden de honden opgesloten in een leeg appartement en lieten de beestjes verhongeren. "Het appartement zat vol vlooien en er lag overal poep. De dieren zaten er in erbarmelijke omstandigheden opgesloten", aldus Emanuel Maciel van de Dierenwelzijn. De uitgehongerde hond sprong drie hoog uit het raam op zoek naar voedsel.
Het beestje brak zijn heup en een poot en werd geopereerd. Dierenwelzijn gaat nu op zoek naar de eigenaar(s) van de honden. "We weten ook wel dat het harde tijden zijn maar wie geen geld heeft om zijn dieren te verzorgen kan ons bellen. Dat is nog altijd een betere optie dan dieren achter te laten en te laten verhongeren", besluit Maciel. (vsv)
Meer artikelen...
- Als je hond kon praten, zou hij dit zeggen
- Loslopende honden richten bloedbad aan in Duitsland
- Zo maak je van je hond een echte jogkampioen
- Trainer snijdt polsen over na dood honden in snikhete auto
- Honden en katten verlagen het risico op allergieën bij kinderen
- Kan jouw hond gedachten lezen?
- Rijkste hond ter wereld is niet meer
- Steeds meer baasjes dumpen 'handtashondjes' in asiel
- Tips voor een vlottere wandeling met de hond
- Dummy Content