JP Hope - шаблон joomla Авто
slide 3

Ons trainingscentrum

Dit onderdeel van Oelly's farm heeft als doel individueel te trainen met baas en hond om een zelfstandige, harmonieuze samenwerking te bekomen tussen beiden. Hier voor maken we gebruik van de "Fluister en luister" methode

 

de gentle leader

Normal 0 21

De GENTLE LEADER® - http://www.dogmountain.be/info/handleiding/gentleleader.htm

Honden verkiezen Gentle Leader®

Zo werkt de Gentle Leader®

De Gentle Leader® aanbrengen - voorbereiding

De Gentle Leader® aanbrengen

Zit de Gentle Leader® goed?

De eerste weerstand overwinnen

Gentle Leader®... de vriendelijke halster ...

Wanneer moet uw hond de Gentle Leader® aan?

Basisafrichting met de Gentle Leader

Trekken aan de lijn afleren

Achter wandelen

"zit"

"blijf"

"lig"

"hier"

Algemeen advies

Bekroonde hondenkopriem. Voorkomt dat uw hond hinderlijk aan de lijn trekt. Traint uw hond of puppy de basis van gehoorzaamheid vlug en op vriendelijke wijze. Geeft onmiddellijke controle zonder harde rukken aan de hals. Zacht en verstelbaar voor maximaal comfort bij uw hond. Volledige trainingsinstructies en gebruiksaanwijzing in de verpakking.

De Gentle Leader® is een gloednieuwe methode om uw hond te corrigeren, af te richten en onder controle te houden. De Gentle Leader® is geschikt voor alle hondenrassen, voor honden van eender welke grootte of leeftijd en is een perfect hulpmiddel om uw hond te "sturen". Met behulp van de Gentle Leader® kunt u uw hond zacht in de juiste richting doen gaan en bovendien uw leiderschap benadrukken. Zo verloopt gehoorzaamheidstraining thuis snel, eenvoudig en leuk. In de VS alleen al zijn meer dan 1 miljoen honden en hun baasjes opgetogen over de Gentle Leader®!

Top

HONDEN VERKIEZEN GENTLE LEADER®

Gemakkelijk aan te brengen

Regelbaar, past voor elke hond

Gebruiksvriendelijk

Blijft mooi zitten op de snuit van uw hond

Zacht aanvoelend, stevig nylon weefsel

Comfortabel

Hindert de hond niet aan de ogen

De Gentle Leader® werd ontworpen door dierenarts professor Robert Anderson, directeur van de Animal Behavior Clinic aan de universiteit van Minnesota (VS) en Ruth Foster, voormalig voorzitter van de American National Association of Dog Obedience Instructors en wordt enthousiast aanbevolen door Dr. Peter Neville, een vooraanstaand Brits huisdierenpsycholoog.

Top

ZO WERKT DE GENTLE LEADER®

DANK ZIJ DE GENTLE LEADER® LEERT UW HOND HET TREKKEN AAN DE RIEM AF... GEBASEERD OP WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK.

 

Het beste is om de Gentle Leader® te gaan gebruiken als uw puppy 8 à 10 weken oud is, maar geen enkele hond is te oud om deze halster te dragen en daar baat bij te vinden.

 

Puppy's ontspannen zeer instinctief wanneer ze hoog in hun nek druk voelen. Daar pakt hun moeder hen immers op en zo kan ze, zonder dat de puppy's tegenstribbelen, snel ontsnappen aan vijanden of gevaren. De nekband van de Gentle Leader® heeft hetzelfde effect: wanneer uw hond aan de lijn probeert te trekken veroorzaakt de Gentle Leader® dezelfde instinctieve ontspanningsreactie door hoog op de nek van uw hond druk uit te oefenen.

Ook reageren honden van alle leeftijden instinctief en ontspannen ze zich wanneer de leider van de meute hen over de snuit vastgrijpt. Dit is een dominerend gebaar dat de ranghogere positie van de leider op een geruststellende, niet agressieve manier aantoont. De snuitband van de Gentle Leader® die over de snuit en kaak van uw hond zit imiteert dit gebaar met hetzelfde resultaat.

Honden bezitten een natuurlijk instinct om te gaan trekken als er druk wordt uitgeoefend en honden die gaan wandelen aan de slipketting of een gewone halsband zullen aan de lijn trekken zelfs al krijgen ze daardoor een pijnlijke keel of ademnood en zelfs al rukt, trekt of roept hun baasje om hen te doen stoppen.

De Gentle Leader® brengt uw hond niet in ademnood. Deze hond werd op basis van wetenschappelijk onderzoek ontworpen en stuurt het lichaam van uw hond door controle uit te oefenen op zijn kop en snuit. Wanneer zijn neus in de juiste richting staat, zal zijn lichaam wel moeten volgen!

De Gentle Leader® leert uw hond het trekken aan de riem af doordat de kracht die uw hond bij het trekken uitoefent via de nekband naar de bovenkant van zijn nek wordt overgebracht terwijl de druk op zijn snuitband hem verteld dat u zijn natuurlijke leider bent. De instinctieve weerstand van uw hond tegen deze nieuwe druk zorgt ervoor dat hij stopt met trekken om zo de druk achter op zijn kop te verzachten. Hij zal zich ontspannen en rustig naast u lopen.

Top

DE GENTLE LEADER® AANBRENGEN - VOORBEREIDING

Bevestig de gewone lijn een de STUURRING (1).

 

Bevestig EERST de NEKBAND (2) - Maak EERST de nekband goed vast en bevestig daarna pas de snuitband. Om te voorkomen dat de NEKBAND (2) rond de kop van uw hond draait moet u ervoor zorgen dat hij stevig rond de nek van uw hond zit; uw vinger moet nét onder het nylon kunnen, de band moet rond de bek van uw hond passen zoals een schoen aan uw voet. De NEKBAND (2) moet als volgt bevestigd zijn: hoog in de nek, vast tegen de oren, vast tegen de achterkant van de schedel en vooraan vast boven de adamsappel van uw hond. Hoe vaster de band rond de nek zit, hoe losser de SNUITBAND (3) rond de snuit en achter de mondhoeken zal zitten. Zo zit de Gentle Leader® gemakkelijk en kan uw hond ongehinderd blaffen, hijgen, spelen, dingen apporteren, eten, drinken enz.

Zodra de NEKBAND (2) stevig vastzit, kunt u, voor later gebruik, met een pen aanduiden waar deze band door de GESP (4) gaat. Maak vervolgens de GESP (4) los en verwijder de nekband.

Duw de REGELBARE KLEM (5) omlaag in de richting van de STUURRING (1).

Trek de SNUITBAND (3) omhoog door de CENTRALE DUBBELE RING (6).

 

 

Top

DE GENTLE LEADER® AANBRENGEN

Met uw hond naast u of tussen uw knieën houdt u de nek- en de snuitband in uw handen en schuift u de snuitband over de snuit van uw hond.

Gesp de NEKBAND (2) vast in de eerder afgemeten nauwsluitende positie.

Schuif nu de REGELBARE KLEM (5) omhoog over de SNUITBAND (3) onder de kaak zodat de SNUITBAND (3) gemakkelijk van de ogen van uw hond kan verschuiven naar het vlezige gedeelte van zijn snuit maar ook weer niet zo gemakkelijk dat u de snuitband over zijn snuit kan trekken. (Als u de snuitband niet van zijn snuit kan trekken, kan uw hond dat ook niet!)

 

 

Top

ZIT DE GENTLE LEADER® GOED?

De SNUITBAND (3) moet voor de ogen van uw hond zitten en achter zijn mondhoeken. Verstel de band eventueel nog wat door de REGELBARE KLEM (5) naar boven of naar beneden te schuiven op de SNUITBAND (3) onder de kaak en klem hem vervolgens in de juiste positie vast. De SNUITBAND (3) moet altijd los genoeg zitten en over het vlezige deel van de snuit kunnen schuiven zodat uw hond nog altijd kan eten, drinken, hijgen, blaffen, enz. maar niet zo los dat de hond de band zelf kan verwijderen. Hoe vaster de NEKBAND (2) zit, hoe losser de SNUITBAND (3) mag zitten.

 

 

Top

DE EERSTE WEERSTAND OVERWINNEN

Sommige honden en vooral puppy's zullen het in het begin niet leuk vinden wanneer u de Gentle Leader® aanbrengt en zullen proberen er vanaf te geraken. Dat is heel normaal - veel puppy's reageren net zo wanneer ze voor het eerst een gewone halsband omkrijgen. Uw hond of puppy zal waarschijnlijk met zijn kop schudden, met zijn poten de snuitband proberen te verwijderen, opgewonden beginnen worstelen of juist gewoon gaan liggen.

Om uw hond de Gentle Leader® te leren aanvaarden, kunt u een klein eindje, zo'n 20 meter, met hem gaan wandelen terwijl hij de halster aanheeft. Praat ondertussen op bemoedigende en vrolijke toon met uw h. Zijn tegenstand zal geleidelijk aan afnemen naarmate hij uw leiderschap begint te aanvaarden en begint te wennen aan de Gentle Leader®, die nog wat vreemd en nieuw maar toch comfortabel aanvoelt. Uw hond zal het dragen van de Gentle Leader® vlug leren associëren met positieve ervaringen - contact met u, uw familie en vrienden, complimentjes, wandelingen, lekkere hapjes enz. Zodra uw hond of puppy aan de Gentle Leader® gewend is, mag u hem de halster laten dragen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Als u wilt, kunt u de halster afdoen wanneer uw hond overdag een dutje doet of als u tevreden bent over zijn gedrag en gehoorzaamheid.

Als uw hond volgroeid is, kunt u de Gentle Leader® verwijderen en de nekriem zonodig inkorten. Verhit het afgesneden uiteinde om het dicht te maken, laat het afkoelen en breng de Gentle Leader® opnieuw aan.

Top

GENTLE LEADER®... DE VRIENDELIJKE HALSTER VOOR GEBRUIK THUIS EN OP DE HONDENSCHOOL

De Gentle Leader® kalmeert onstuimige en grote honden en zorgt ervoor de uw hond thuis of op de hondenschool snel en doeltreffend sociaal, gehoorzaam en kalm leert zijn. Gentle Leader® helpt u om uw hond af te richten met positieve technieken, zonder de angst en de verwarring die honden dikwijls associëren met slipkettingen. De volgende speciale africhtinginstructies werden samengesteld door onze drie specialisten in hondengedrag, -gezondheid en - africhting om u te begeleiden bij het africhten van uw hond, hem gehoorzaamheid te leren en hem kalm te doen reageren op uw bevelen wanneer u de Gentle Leader® gebruikt. Naast de Gentle Leader® heeft u alleen nog het volgende nodig om uw hond af te richten: zijn normale riem, zijn favoriete lekkers als beloning, een positieve, opgeruimde houding die hem voor zijn inspanningen beloont en een beetje geduld, vooral met jonge honden.

Top

WANNEER MOET UW HOND DE GENTLE LEADER® AAN?

Telkens als u uw hond aanlijnt om met hem te gaan wandelen totdat hij leert wandelen zonder aan de lijn te trekken. Tijdens de gehoorzaamheidstraining totdat uw hond goed afgericht is. Telkens als u uw hond goed onder controle moet houden, bijvoorbeeld in drukke straten waar wat extra veiligheid nodig is. Om hem in bedwang te houden wanneer u met hem naar de dierenarts of hondentrimmer gaat.

Bijkomende hulp en advies zijn altijd verkrijgbaar! Als u vragen heeft omtrent de Gentle Leader® of als u advies nodig heeft over problemen met gedrag of het africhten van uw hond kunt u schrijven naar: www.gentleLeader.co.uk

Top

 

BASISAFRICHTING MET DE GENTLE LEADER"

TREKKEN AAN DE LIJN AFLEREN

Als uw hond voor u uit wandelt of aan de lijn trekt, draai dan de snuit van uw hond (niet zijn lichaam) met behulp van de riem naar omhoog zodat de hond met zijn snuit naar uw ogen gericht is. Blijf vooruit wandelen en maak de lijn strakker om druk uit te oefenen zelfs als uw hond achteruit trekt of gaat zitten. Wanneer u naast uw hond gekomen bent, maakt u de druk wat lichter, geeft u hem een complimentje en spoort u hem aan om naast u te blijven lopen. Om hem aan uw zijde te houden en om te vermijden dat opnieuw aan de lijn trekt en voor u uit gaat lopen, probeert u te voorzien wat hij plan is en trekt u zijn snuit lichtjes naar boven zodra zijn schouder voorbij uw been is. Uw hond zal zich instinctief naar achteren trekken om de druk op zijn nek te verlichten en daardoor trager gaan lopen of stilstaan. Wandel dan onmiddellijk verder terwijl hem aanmoedigend toespreekt. U mag NOOIT aan de lijn rukken of uw hond een standje geven, dat zal hem bang maken waardoor hij minder snel zal begrijpen wat u van hem verwacht. Herhaal gewoon bovenstaande handelingen op een zachte, vriendelijke manier totdat hij begrijpt hoe hij kalm naast u moet lopen zonder aan de lijn te trekken.

Top

ACHTER WANDELEN

Ga naast uw hond staan en hou de lijn in uw hand. Laat maximaal 5 cm los hangen waar de lijm aan de stuurring (1) vastzit. Vouw de rest van de lijn op en hou dit in uw andere hand. Praat tegen uw hond op een vriendelijke en bemoedigende toon en begin vooruit te wandelen. Als uw hond niet meeloopt, blijf dan vooruit wandelen terwijl u hem naar u toe lokt met vriendelijke woorden of iets lekkers. Trek tegelijkertijd zachtjes aan de lijn en verminder de druk als uw hond zich in beweging zet. Uw hond zal vlug leren dat hij beloond wordt wanneer hij naast u gaat staan.

Top

"ZIT"

Hou de riem in uw rechterhand. Trek de riem zachtjes naar voren en naar boven zodat de neus van uw hond in de lucht wijst. Wanneer u dit doet, moet zijn kop lichtjes achteruit hellen en zijn achterlijf naar de grond zakken. Zodra zijn achterlijf in aanraking komt met de grond, zegt u op hem op een bemoedigende toon "zit", verlicht u de druk op de lijn onmiddellijk zodat hij zijn kop vrij kan bewegen en geeft u hem iets lekkers. Hij mag meteen weer opstaan, vooral als het om een jonge hond gaat, maar als u deze handelingen enkele keren herhaalt, zal hij de zithouding snel associëren met het woord "zit" en zal hij reageren zonder dat u zijn kop moet optillen.

Top

"BLIJF"

Hou de riem in uw linkerhand en laat 5 cm losjes hangen. Hou een beloning of iets lekkers in uw rechterhand. Geef het bevel "blijf" terwijl u recht voor uw hond staat en de palm van uw rechterhand met daarin het lekkers vóór hem omhoog houdt. Als uw hond naar voren wil komen of de beloning uit uw hand probeert te nemen, trek dan met uw linker zachtjes aan de lijn terwijl u dichter bij uw hond gaat staan en het bevel "blijf" herhaalt. Ga na enkele seconden naar toe en beloon zijn geduld door uw rechterhand te laten zakken om hem het lekkers te geven. Prijs hem met de woorden "braaf" of "brave hond". Maak de "blijf"-tijd geleidelijk aan langer tot uw hond ongeveer een minuut heeft leren "blijven". Daarna kunt u de afstand tussen u en uw hond vergroten. Ga langzaam achteruit terwijl u de palm van uw rechterhand omhoog houdt en het "blijf"-bevel herhaalt totdat de lijn helemaal afgerold is. Als uw hond zich in uw richting begint te bewegen, herinner hem er dan aan dat hij moet "blijven" door met uw linkerhand zachtjes aan de riem te trekken en hem snel weer los te laten hangen. Begin opnieuw dichtbij uw hond en herhaal het bevel "blijf". Om de afstand groter te maken dan de lengte van de lijn, gaat u achteruit tot het einde van de lijn, legt u deze op de grond en blijft u langzaam achteruitgaan met de palm van uw hand in de hoogte terwijl u het "blijf"-bevel herhaalt. Aan het einde van het "blijven", roept u de hond met het bevel "hier" (zie verderop) en beloont en prijst u hem onmiddellijk zoals voordien.

Top

"LIG"

Leer het bevel "lig" aan terwijl uw hond links van u zit. Hou een speeltje of iets lekkers in uw hand op ongeveer 3 cm voor zijn neus. Breng uw hand langzaam naar de grond zodat zijn neus de beloning volgt. Terwijl u het bevel "lig" herhaalt brengt u het voorwerp ter hoogte van de grond langzaam verder weg van de hond om hem tot liggen aan te zetten. Duw niet op zijn rug of ergens anders want dan zal hij proberen weer recht te komen en weigeren te gaan "liggen". Soms kunt u hem aanmoedigen het "lig"-bevel te gehoorzamen door de beloning onder een lage tafel te leggen zodat hij daaronder moet kruipen om de beloning te krijgen. Vergeet niet het "lig"-bevel te herhalen zodra de hond de juiste positie aanneemt. Als uw hond "lig" heeft geleerd, volg dan de instructies in het vorige deel voor het "blijf"-bevel om hem te leren dat hij moet blijven liggen.

Top

"HIER"

Om uw leiderschap / controle te handhaven tijdens het africhten, bevestigt u de lijn van uw hond aan de Gentle Leader® zodat u de afstand tussen u en uw hond kunt regelen terwijl u hem aan het africhten bent en zodat hij nooit kan weglopen wanneer u het bevel "hier" geeft.

Laat uw hond voor u zitten. Neem vervolgens zijn favoriete speeltje of lekkers en leg dat op de palm van uw hand. Kniel op één knie om uzelf kleiner te maken zodat u gemakkelijker te benaderen bent. Strek uw arm en uw hand om de beloning te tonen terwijl u enthousiast en vriendelijk "hier" beveelt. Uw hond zou geestdriftig moeten reageren op uw verzoek met slechts één gedachte: "hoe vlug kan ik die beloning te pakken krijgen en een complimentje krijgen van de baas?". Wanneer de hond vooruit stapt, zegt u "brave hond" en toont u hem uw hand met de palm naar boven gekeerd zodat de hond zijn beloning kan nemen zonder in uw vingers te bijten!

In het begin zal uw hond slechts één stapje naar voren moeten doen om de beloning te krijgen, maar zodra hij leert luisteren naar het bevel "hier" kunt u de afstand tussen u en uw hond groter maken, eerst twee en geleidelijk aan meer passen. Herhaal de hele procedure telkens als u een pas verder gaat staan.

Vergroot de afstand niet te snel, want dan zal uw hond u niet gehoorzamen of afgeleid worden. Als dat gebeurt, trek dan zachtjes aan de lijn om zijn kop naar u toe te draaien maar verlicht de druk op de lijn zodra u zijn aandacht heeft. Als de hond nog steeds niet reageert op uw bevel "hier", verklein de afstand dan weer een beetje. Als uw hond op een korte afstand reageert op uw bevel, kunt u de afstand geleidelijk aan weer vergroten. Met de Gentle leader® zal uw hond vlug leren dat hij er altijd in zal slagen te doen wat u wenst, hij zal snel het bevel "hier" leren en hij zal altijd beloond worden voor zijn succes. Naarmate uw hond leert om telkens te reageren op het bevel kunt u beginnen rechtstaan wanneer u het bevel "hier" geeft. U kunt ook beginnen met de beloningen uit te stellen, en hem alleen via oogcontact uw goedkeuring geven, totdat uw hond reageert op een tweede bevel zoals "zit" of "blijf".

Top

ALGEMEEN ADVIES

Als u Gentle leader, op de juiste manier gebruikt, zal uw hond vlug enthousiast leren reageren op uw bevelen omdat hij als beloning uw lof en genegenheid krijgt. Geef hem enkel af en toe een lekkernij of een speeltje om ervoor te zorgen dat hij gemotiveerd blijft en op uw bevelen blijft reageren zoals hij dat heeft geleerd.

Hou uw hond ALTIJD aangelijnd en bevestig de Gentle leader altijd tijdens het africhtingprogramma en vooral wanneer hij leert reageren op uw bevel "hier".

BLIJF NOOIT aan de lijn trekken want dan zal uw hond instinctief achteruit deinzen en zich van u wegtrekken. Trek in plaats daarvan de lijn naar u toe om uw hond te laten voelen dat u de baas bent en verlicht daarna onmiddellijk de druk en stimuleer uw hond om enthousiast voor zijn beloning naar u toe te komen.

Geef uw hond geen standje, schreeuw niet of straf hem NIET want dat is bedreigend gedrag dat uw hond in de war zal brengen en zijn vertrouwen in u kan verminderen. Hij zal ook denken dat er nare dingen zullen gebeuren als hij uiteindelijk toch naar u toe komt waardoor hij met nog meer tegenzin zal meewerken en het veel moeilijker zal zijn om hem af te richten.

Ren uw hond NIET achterna. Hij geniet ervan om achternagezeten te worden en om "tikkertje' te spelen en op de duur zal hij u africhten om naar hem te komen!

Laat de af richtingsessies niet te lang duren, vooral als u werkt met puppy's en jonge honden die zich niet lang kunnen concentreren. Als u moe, afgeleid of ontevreden bent, of als uw hond dat is, rust dan even uit en begin wat later opnieuw. Regelmatige korte sessies leveren de beste resultaten op.

GENIET ERVAN! De Gentle leader, werd speciaal ontworpen om het africhten leuk, doeltreffend en de moeite waard te maken voor uzelf en uw hond!

Top

Luchtfoto

Contacteer Ons

Wens je verder op de hoogte te blijven van onze activiteiten.

  • Adres: Kortessemstraat 28, 3830 Wellen
  • Telefoon: (012)26.44.50
  • Fax: (12)26.44.50
  • Email: info[at]oellysfarm.be
      png transparent social media facebook logo hashtag facebook blue text photography

 

   

 

Banner Logo Buttom